Orderplanning op een planbord

Gerelateerde afbeelding

Door middel van gekleurde stroken worden bijvoorbeeld per ordernummer en per werkweek de productietijd en het soort bewerking aangegeven. De geplande productietijd kan (via de datumlijn) nu per dag worden afgezet tegen de werkelijke voortgang per order. Afwijkingen worden met een voortgangssignaal aangegeven: ‘achterstand’ bijvoorbeeld met een rood driehoekje, ‘op schema’ geen aanduiding en ‘voor op schema’ met een blauw driehoekje. Dit kan op een ‘ouderwets’ aan de muur hangend strokenplanbord: met een insteeksignaal worden aangegeven. Dit kan ook op beeldscherm via een geautomatiseerd systeem worden gepresenteerd. Denk aan ‘elektronische planborden’ (Optimaal Plan, Timeline, Roosterplan, Plantrac en dergelijke).
Met de machineplanning is in één oogopslag de bezetting van de verschillende machines zichtbaar. Dit wordt per type machine per dag of dagdeel aangegeven. Met gekleurde stroken wordt de bedrijfsruimte rotterdam bezetting van elke machine in machinetijd aangegeven. Met een voortgangssignaal kunnen afwijkingen van de datumlijn worden aangegeven.
Een ziekenhuis kan met behulp van een planbord op een vergelijkbare wijze de beddenbezetting in kaart brengen, een bungalowverhuurbedrijf de verhuurplanning en een technische dienst de onderhoudsbeurten of servicewerkzaamheden.
Een voorloper van het planbord is de zogenoemde Gantt-kaart. De indeling ervan komt overeen met die in figuur 10.6. Op een Gantt-kaart wordt informatie blijvend aangetekend, terwijl die op een planbord tijdelijk wordt weergegeven. Het maken van een herplanning is op een planbord dan ook sneller en eenvoudiger te doen dan met behulp van een Gantt-kaart. Dit laatste hulpmiddel is echter goedkoper in aanschaf. Daarnaast wordt het gebruik van de computer steeds goedkoper en aantrekkelijker. Herplanning en optimaliseringsproblemen zijn hiermee nog veel sneller uit te voeren.
In kleine organisaties worden de hiervoor genoemde hulpmiddelen meestal door de productieleider zelf gebruikt. Bij een verdere groei zien we dat de leiding op een gegeven moment overgaat tot het instellen van een bedrijfsbureau dat de taak krijgt de werkvoorbereiding en voortgangscontrole te verrichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *