Het Cardex-systeem

Spoelen vervaardigen in een groep
Bij een bedrijf dat over het kwaliteitscertificaat IS0-9001 beschikt, troffen we een productiecel aan waarbinnen spoelen van koperdraad gemaakt werden. In deze kantoor huren haarlem productiecel regelde de groep alles zelf, zonder gebruik te maken van derden. Er kwam geen computer en ook geen papier aan te pas. De interne klant had in de assemblageafdeling bakken staan met werkvoorraden. Als deze leeg raakten,
vulde men de producten pas aan. Gezien de eenvoudige materialen die men nodig had, voornamelijk koperdraad, werd ook de bestelling bij de leverancier gedaan vanuit de productiecel. De enige herkenning op de bak bestond uit een plastic kaartje met de informatie over de inhoud kantoor huren tilburg van de bak. Dit kaartJe noemt met ook wel een kanban. De financiele afrekening vond plaats nadat het eindproduct klaar was.
De overgang van lijnproductie off unctionele productie naar een groepsgewijze vorm van werken vraagt een degelijke voorbereiding. Hierbij is het vaak moeilijk de werknemers te overtuigen van het belangen het voordeel voor hun eigen werksituatie. Een bezoek aan een fabriek die succesvol groepsgewijze productie heeft ingevoerd is aan te bevelen alvorens men zelf groepsgewijs gaat werken. De organisatievorm van de productie is van groot belang voor de opzet van de grondvorm. Hoe eenvoudiger het primaire proces wordt opgebouwd, des te eenvoudiger is het de besturing op te zetten.
Vijftig jaar geleden werd er vaak nog handmatig gepland. Men deed dit met behulp van een kaartenbak, bijvoorbeeld het Cardex-systeem. Hierin stonden de voorraadgegevens vermeid. Er stonden in de bedrijven meestal verschillende kaartenbakken, die alle goed moesten worden bijgehouden. Elke bak bevatte verschillende producten. Het bijhouden ervan was sterk afhankelijk van de persoonlijke kwaliteiten van de medewerker die de bak beheerde. Voor het verkrijgen van informatie moesten veel kantoor huren breda gegevens uitgewisseld worden via steeds complexer worden de papierstromen. In de jaren zestig deed de computer zijn intrede in het bedrijfsleven. De eerste stap ter verbetering was de automatisering van de kaartenbak. Iedereen kreeg maandelijks ofwekelijks een uitdraai met de voorraadpositie. De geautomatiseerde systemen werden meestal los van elkaar ontwikkeld. Hierdoor moesten de gegevens diverse keren overgeschreven worden. Bij een vliegtuigbouw heeft men berekend dat een productnummer in de cyclus van voorbereiden toten met het kantoor huren groningen aanmaken meer dan honderdmaal werd overgeschreven. Een deel van dit overschrijven bestond uit het steeds weer opnieuw invoeren in de los van elkaar staande systemen. Hierdoor konden gemakkelijk fouten optreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *