De essentiële stap in de heuristiek

De essentiële stap in de heuristiek (de substitutie van twee dimensies door drie) vond automatisch plaats. Het plaatje bevat aanwijzingen die een 3D-interpretatie impliceren. Deze aanwijzingen zijn irrelevant voor de gegeven taak (het inschatten van de lengte van de figuurtjes in het plaatje) en u had ze moeten negeren, maar kon dit niet. De bias die bij deze heuristiek hoort, is dat figuurtjes die zich verder weg lijken te bevinden, in het plaatje ook groter lijken te zijn. Zoals dit flexplek huren haarlem voorbeeld aangeeft, zal een op substitutie gebaseerd oordeel op voorspelbare manier bevooroordeeld zijn. In dit geval gebeurt dit op een dergelijk basaal niveau in ons visuele systeem, dat we er nauwelijks iets aan kunnen doen.
De stemmingsheuristiek voor geluk Een van de beste voorbeelden van substitutie is een enquête die onder Duitse studenten werd afgenomen. 2 In de enquête werden onder andere de volgende vragen gesteld:
Hoe gelukkig voel je je tegenwoordig? Hoeveel flexplek huren tilburg afspraakjes heb je de afgelopen maand gehad?
De onderzoekers waren geïnteresseerd in de correlatie tussen de twee antwoorden. Zouden de studenten met veel afspraakjes aangeven flexplek huren breda gelukkiger te zijn dan de studenten met weinig of geen afspraakjes? Opvallend genoeg bleek dit niet zo te zijn: de correlatie bedroeg ongeveer nul. Blijkbaar was het maken van afspraakjes niet iets waaraan studenten dachten bij de vraag naar hun geluksgevoel. Een andere groep studenten kreeg dezelfde vragen voorgeschoteld, maar flexplek huren groningen dan in omgekeerde volgorde:
Hoeveel afspraakjes heb je de afgelopen maand gehad? Hoe gelukkig voel je je tegenwoordig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *